Esselink_plantage_10x10P1010640.jpg
Hazelnotenperceel.jpg
Mooi_walnoten_perceel.jpg
TiggelovenP1010650.jpg

Virussen

Virussen zijn ziekteverwekkers die voor hun vermeerdering afhankelijk zijn van een ander organisme. Plantenvirussen worden in de natuur over het algemeen overdragen door bladzuigende insecten. In boomkwekerijen is overdracht echter ook mogellijk als bij het enten hout wordt gebruikt afkomstig van virus-geïnfecteerde bomen.

CRLV virus

Het kersenbladrolvirus (CLRV, ‘cherry leaf rol virus’) induceert onverenigbaarheid tussen het walnootras en bepaalde onderstammen, zoals de zwarte walnoot (Juglans nigra). Op de grens tussen entras en deze onderstam ontstaan een afgestorven laag cellen die na verwijderen van de bast rondom de entplaats als een zwarte lijn te  herkennen is. Het virus wordt via stuifmeel overgebracht.  Als gevolg hiervan zal de boom afsterven.

Preventie

In Europa worden vrijwel altijd zaailingen van Juglans regia als onderstam gebruikt. Deze soort is ongevoelig voor het virus. Het kiezen voor bomen op een Juglans regia onderstam is daarom een effectieve preventieve maatregel om onverenigbaarheid tussen entras en onderstam te voorkomen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van notenteelt?

Neem contact met ons op

Contact

Notenteelt.com

Contactformulier

facebook Hazelnoten

facebook Walnoten

facebook Notenteelt

Partner worden?

Heeft u interesse om ook uw (online) kennis of advies aan te bieden?

Lees verder

Nieuwsbrief