Tamme kastanje
Alle soorten die tot de familie van de kastanjes behoren (Castanea sp.) produceren de eetbare noot, de kastanjes, zoals de Europese kastanje Castanea sativa. Kastanjes werden de afgelopen eeuwen wereldwijd gecultiveerd voor hun noten en hout. De noten van de tamme kastanje zijn heel rijk in koolhydraten (vergelijkbaar met tarwe en rijst) en suiker, terwijl ze daarentegen arm zijn in vet. Kastanje teelt komt in Nederland en België zeer sporadisch voor.
Vele bodems zijn geschikt voor kastanjebomen. Goed gedraineerde, vruchtbare lemige bodems met een pH tussen de 5 en t lijken optimaal te zijn. Ze hebben bij voorkeur een zonnige standplaats.
Kastanjes kunnen prima een plek krijgen in voedselbossen en agroforestry systemen. Kruisbestuiving zal voornamelijk plaatsvinden door de wind, en in mindere mate door insecten. Kastanjes zijn zelden zelfbestuivend, dus daar moet wel rekening mee gehouden worden (plant goede bestuivers).
Er zijn een aantal ernstige plagen en ziekten waar rekening mee moet worden gehouden zoals Kastanjesnuitkever (Curculio elephas), Kastanjekanker (Cryphonectria parasitica, Oosterse tamme-kastanjegalwesp (Dryocosmus kuriphilus), Inktziekte (Phytophtora cinnamomi). Preventie door een goede uitgangspositie (goede grond, gezonde boom) en een goede rassenkeuze is erg belangrijk.
Voor meer informatie:
Tamme kastanje
496.07 KB |
12/08/2020 13:49:14 |
Meer informatie: https://www.agroforestryvlaanderen.be/NL/Kennisloket/Boomspecifiekeinfo/Tammekastanje/tabid/11444/language/nl-BE/Default.aspx