Esselink_plantage_10x10P1010640.jpg
Hazelnotenperceel.jpg
Mooi_walnoten_perceel.jpg
TiggelovenP1010650.jpg

Oogsten

De hazelnoot is rijp wanneer de schaal geheel bruin is gekleurd en loslaat van de bodem van de vruchthuls. Er zijn rassen, veelal met korte hulzen, die de noten vrij laten vallen. Bij andere rassen is de vruchthuls lang en opent niet en vallen beide samen af. In dat geval moeten de hulzen door een extra bewerking worden verwijderd. De notenval strekt zich, afhankelijk van het ras, uit van augustus tot in oktober. Binnen een ras duurt de periode van val 8 tot 12 dagen.

Er zijn twee principes bij machinaal oogsten; noten van de grond opzuigen of oprapen. Beide technieken worden uitgevoerd met machines die op de trekker zijn gemonteerd, of erdoor worden getrokken, of die zelfrijdend zijn.

In grotere machines vindt gedeeltelijk schonen plaats en worden noten ontdaan van een deel van verzamelde bladeren, lege vruchthulzen, takjes, twijgen, loze noten, grondkluiten en stenen. De machinekeuze hangt af van de bedrijfsgrootte. Omdat de zelfrijdende machines duur zijn, worden ze pas rendabel bij oppervlakten van 30 tot 40 ha. Door de trekker aangedreven machines worden al veel gebruikt op bedrijven van 2 - 3 ha.

Er zijn ook nog kleinere machines op de markt voor opzuigen of oprapen van hezelnoten.

 

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van notenteelt?

Neem contact met ons op

Contact

Notenteelt.com

Contactformulier

facebook Hazelnoten

facebook Walnoten

facebook Notenteelt

Partner worden?

Heeft u interesse om ook uw (online) kennis of advies aan te bieden?

Lees verder

Nieuwsbrief